dijous, 15 de novembre del 2012

La literatura blaugrana

Una de les característiques de la immensa energia del Barça, a diferència d’altres clubs, és la quantitat de llibres que es publiquen al cap de l’any en clau blaugrana sobre la seva història, biografies, memòries i històries diverses, per part de periodistes, historiadors, expresidents, exdirectius, exjugadors, etc.
 
La meva experiència com a afeccionat i lector compulsiu de llibres sobre el Barça, em ve de recuperar un record del meu pare, gran barcelonista al qual no vaig arribar a conéixer, el llibre de les Bodes d’Or “Cincuenta años del C de F Barcelona 1899-1949”, i la seva lectura un cop i un altre em feia sentir a prop seu.

A partir d’aquell llibre que guardo com un petit tresor, la lectura sobre la història del Barça m’ha anat atrapant, i em va enganxar de ple en el primer “boom literari blaugrana” coincidint amb els bons resultats i els títols del Dream Team de Johan Cruyff als anys 90, ajuntant-se en el temps amb la preparació i celebració del Centenari del Barça a l’any 1999.

I ara fa uns parell d’anys es va produir la segona “onada” de llibres en clau blaugrana gràcies als èxits esportius del Pep Team d’en Pep Guardiola i el seu/nostre espectacular 14 de 19, on fàcilment en aquestes èpoques s’han arribat a presentar una desena de llibres de mitjana cada d’any.

Llibre a llibre els prestatges de casa amb els anys s’han anat omplint, n’hi ha de tot tipus i tots llegits. N’hi ha de molt bons, de lectura fàcil, i fins i tot algun que em faig creus que s’hagi publicat sense una mínima correcció dels continguts, per la immensa quantitat d’errades escrites.

Gràcies als llibres i als seus autors coneixem com es va fundar el Barça, com ens han volgut perjudicat des del poder polític i esportiu, com ens han robat esportivament i social, com hem guanyat i crescut, i com són i el que senten el nostres jugadors.

Aquest tipus de literatura és molt important i atractiva per a gran part de la societat culé, a la qual va destinada, i entre els quals jo m’hi compto. Però, a banda que la gent els compri, el que també s’hauria d’insistir és que els llegeixi per a augmentar el coneixament dels episodis i de la història del nostre Club.

M’agradaria que l’esforç dels autors i dels editors no quedi només en la satisfacció de veure con es venen els seus llibres, sinó que es puguin sentir orgullossos de ser transmissors de la història del Barça als lectors i a futures generacions, perquè, com diuen, el paper ho aguanta tot
 
Salut i Visca el Barça

Quim Molins

5 comentaris:

Tsukasa Doumyouji ha dit...

Potser, a banda de tanta literatura sobre el Barça, t'hauries de comprar un diccionari, ja que així sabries que en català s'escriu "culer", i no "culé"

ZYXavier ha dit...

GRAN CAMPANYA BARCELONISTA “TOTS AMB EL REAL MADRID”

Aquest diumenge, el Barça té la possibilitat de col·locar-se a sis punts de l'Atlético de Madrid, una distància molt favorable per a la consecució del títol de Lliga a que aspira el nostre club.
Necessitem la derrota de l'Atlético. Per tant, un grup de socis del FC Barcelona fem una crida a tots els culés per a unir les nostres ments durant el partit en un enorme raig d'energia psíquica que doni als jugadors merengues una força sobrenatural que els impulsi cap a la victòria.
Els que tinguin coneixements de vudú, ouija o màgia simpàtrica també poden aportar el seu impuls a l'esforç total.
L'objectiu de la nostra CAMPANYA és situar cent mil seguidors darrere de cada jugador del Madrid, en una suma invencible. Farem història! El diumenge, a 6 punts!

Fem extensió de la CAMPANYA als mateixos seguidors madridistes. Ajudeu els culés a aconseguir el resultat favorable! Uniu les vostres ments a les nostres per assolir la derrota de l'Atlético!
És propi d'un “noble y buen hermano” deixa a banda rancors antics i, des del “señorío”, ajudar un rival a superar una dificultat.
Confiem en vosaltres, amics madridistes. Tots units per la victòria del R Madrid! Junts podrem!

TOTS AMB EL REAL MADRID!
¡TOTS AMB EL REAL MADRID!
¡TOTS AMB EL REAL MADRID!

ZYXavier ha dit...

Èxit rotund de la
GRAN CAMPANYA BARCELONISTA “TOTS AMB EL REAL MADRID”

La perspectiva de quedar el diumenge a 6 punts per davant de l'Atlético i encarrilar la Lliga ha il·lusionat els aficionats barcelonistes fins al punt que son molts els que s'han sumat ja a la nostra CAMPANYA d'unir mils de ments durant el partit en un enorme raig d'energia psíquica que doni als jugadors merengues una força sobrenatural que els impulsi cap a la victòria.

Així mateix, està obtenint una resposta notable la nostra crida simultània a l'afició madridista perquè, per un dia, aparqui la proverbial rivalitat i ens ajudi a aconseguir aquest important objectiu.
Valgui d'exemple que don Raimundo, el popular president de la peña madridista Ríos de Leche de Alcorcón Alto, que no va dubtar a trucar al de la penya blaugrana local para posar-se a la seva disposició: “Decidnos qué podemos hacer para ayudaros a conseguir que el Real Madrid gane a los atléticos”.
Després d'una explicació completa de la CAMPANYA, el directiu culer va agrair el bell gest d'esportivitat del seu col·lega madridista, i va afirmar que no es podia esperar res diferent del demostrat senyoriu blanc.
“Cuando surge una necesidad perentoria, como esa vuestra del próximo domingo, es de recibo que os ayudemos. Ya habrá tiempo para recuperar nuestra rivalidad”, va ser la digna resposta de don Raimundo.

La peña madridista Blancos y en Bidón, de Carabanchel del Monte, ha instat tots els seus afiliats a sumar-se a la CAMPANYA d'ajudar els barcelonistes a aconseguir la derrota de l'Atlético.

Des de l'agraïment, els culers confiem en vosaltres, amics madridistes. Units por la victòria del Real Madrid! Junts podrem!

TOTS AMB EL REAL MADRID!
TOTS AMB EL REAL MADRID!
TOTS AMB EL REAL MADRID!

ZYXavier ha dit...

La GRAN CAMPANYA BARCELONISTA “TOTS AMB EL REAL MADRID” provoca un intercanvi de comunicats entre Florentino Pérez i Sandro Rosell

Una nota a Facebook falsamente firmada por Florentino Pérez ha anunciat que el club blanc se suma a la CAMPANYA barcelonista que está sacsejant les xarxes digitals.

“Superando algunas reticencias iniciales, hemos tomado la decisión de responder positivamente a la petición del FC Barcelona de provocar la derrota del Atlético de Madrid. En momentos así no cuenta la rivalidad. Noblesse oblige.
He dado órdenes a nuestros futbolistas para que, por un día, se esfuercen en favorecer al Barça.
El próximo domingo, el Real Madrid hará suyo con placer el eslogan de la campaña azulgrana: ¡El Barça, líder a 6 puntos!
Florentino Pérez, presidente del Real Madrid CF”.

El desmentit oficial va arribar quan Sandro Rosell ya havia enviat una sentida nota d'agraïment al bon fer esportiu del club merengue:

“Queridísimo amigo Florentino, no esperaba menos del señorío del Real Madrid. Sabía que comprenderías nuestra necesidad de situarnos a 6 puntos por delante de nuestros seguidores, y jamás dudé que obrarías en consecuencia con tu firme espíritu olímpico.
Sospecho que tu valiente decisión te comportará conflictos con los socios menos generosos, reacios a ayudar, ni siquiera por un día, a mi club, pero un gran dirigente debe trascender sus decisiones de gobierno con una perspectiva moral. Así lo has hecho tú siempre, y ello te honra.
Tu Madrid está capacitado para vencer al Atlético, no debes desconfiar, y además contará con la ayuda de nuestra campaña: cada jugador blanco volará con el empuje de cien mil aficionados azulgranas que unirán sus mentes en un enorme rayo de energía psíquica para llevarlos en volandas a la victoria.
Con nuestro entero agradecimiento.
Sandro Rosell, presidente del FC Barcelona.”

L'afición culé no ha perdut l'esperanza que el Madrid desmenteixi el desmentit y faci oficial el seu recolzament a la gran CAMPANYA blaugrana per derrotar l'Atlético.
Els culers confiem en vosaltres, amics madridistes. Units por la victòria del Real Madrid! El Barça, a 6 punts! Junts podrem!

TOTS AMB EL REAL MADRID!
TOTS AMB EL REAL MADRID!
TOTS AMB EL REAL MADRID!

ZYXavier ha dit...

La GRAN CAMPANYA BARCELONISTA “TOTS AMB EL REAL MADRID” provoca un cisma a la cúpula madridista

No es recorda una sessió tan turmentosa de la Junta del Madrid com la d'ahir, profundament escindida entre els partidaris de guanyar l'Atlético per atendre la súplica barcelonista d'ajuda i els partidaris de guanyar-lo per raons pròpies madridistes.
“Donar una ajuda al Barça és intolerable. Pel damunt del meu cadàver! ¡A l'enemic, ni mitja gota de Knockando 12 years old”.-va proclamar a crits F.F.F.F. Tapia, al capdavant del que s'ha anomenat “la revolta dels vices-presis”.
Eefe de Blas va afegir que “Quan ens demanen que guanyem, és que en porten alguna de cap. ¡No caiguem a la trampa! ¡Denunciem-los! ¡Desemmascarem-los!”

Los posicions van arribar a estar tan violentament enfrontades que es va convocar d'urgència José Mourinho per tal que exercís el seu paper habitual de mitjancer i pacificador.
Mourinho va fer un intent meritori de proposar una tercera via: “Intentem guanyar l'Atlético per un motiu que ens uneixi a tots. Per exemple: com homenatge al fundador del Real Madrid”.
La seva intervenció va provocar el caos més complet, ja que els fundadors del Madrid van ser dos catalans, els germans Joan i Carles Padròs i Rubió, circumstància lamentable que Mou desconeixia.
“Mourinho treballa per al contuberni polac!” –va proclamar el cinquè vice-presi, Pedro-Enrique López-Sánchez Jiménez-González, mentre els crits de dimissió esquerdaven l'aire de la sala de juntes. Les invectives van pujar de to:
“Floren, confesa els negocis immobiliaris que tens a mitges amb el sandruscu!”
“Florentino finança el Barça, en tinc proves!”
Els rumors que atribueixen a F. Pérez el pagament del caríssim tractament mèdic que va fer créixer Messi circulen des de fa temps pels cercles merengues, atiats per l'estricta prohibició de tractar aquest tema que regeix als mitjans de comunicació de la capital espanyola.

Malgrat tot, són nombroses les penyes madridistes que han manifestat el seu recolzament als plans de Florentino de derrotar l'Atlético.
“Un club senyor no pot ser sectari. Si el Barça sol·licita la nostra ajuda, l'hi hem de concedir. Guanyem l'Atlético, fem-li el favor”.
Molts socis d'aquestes penyes pensen veure el partit reunits amb els socis de les penyes blaugranes, per a unir les ments en un enorme raig d'energia psíquica que dugui els jugadors blancs a la victòria, tal com proposa la CAMPANYA blaugrana.
Ho confirma un comunicat de la Germanor Mundial de Penyes Barcelonistes:
“Els culers confiem en vosaltres, amic madridistes. Units per la victòria del Real Madrid! El Barça, a 6 punts! Junts podrem!
TOTS AMB EL REAL MADRID!”