dimecres, 6 d’octubre del 2010

Gespa sota sospita, hi ha algun altre error?

Arran de la noticia apareguda ahir, en que el Club ha decidit emprendre l’enèssim canvi de gespa del Camp Nou dels darrrers anys, amb un cost segons les informacions d’uns 300.000 euros, volem fer una serie de consideracions més enllà de l’excusa "fácil" del perqué és malmet la gespa donant la culpa (que en part podría ser certa), al propi recinte, a la climatología de Barcelona, o a l’estrany atac d’un fong "assassí" detectat al mes de juny que no ha tingut sol.lució.
.
Nosaltres pensem que hi podria influir algún altre factor, perquè no entenem que una gespa cuidada, tractada i mimada com la nostra aguanti només 1 any, sense haver patit una temporada climatològicament parlant molt adversa.
.
Des de l’ampliació de la 1ª graderia del Camp Nou a l’estiu de 1994, en que es va enfonsar uns 4 m el nivel del terreny de joc fins ara, s’han produït uns 9 canvis de gespa per diversos i variats motius. Per les obres a la 1ª gradería, per les destrosses després de concerts (2005 U2, 2008 Bruce Springsteen i 2009 U2), o pel mal arrelament.
.
Molts recordem la sensació de ridícul amb les experiències de l’empresa Hidroplant (la qual no podia ser molt criticada) que per 2 cops als anys 1994 i a l’any 1996 no va donar amb la solución adequada, i amb la foto inclosa del Sr.Pulido a peu de gespa fent veure que l’estirava i dient que estava pertecte estat, i al cap de pocs dies semblava una platja.
.
Al setembre del 1996 i després d’un Barça-Espanyol, en que la gespa semblava més un camp de talps que un camp de futbol, on fins i tot hi va influir en la trajectòria de la pilota en el nostre gol de la victoria, es va decidir el canvi total de la gespa amb un nou sistema i el canvi d’Hidroplant per l’empresa Garden Tona.
.
Aquesta nova gespa si va arrelar correctament i va aguantar perfectament fins l’estiu del 2004, o sigui 8 anys sense problemes i amb el manteniment i tractament per part de l’empresa Garden Tona.
.
Aleshores aquell estiu es van efectuar unes obres a la tribuna, zona de premsa, vestidors i a la zona de les banquetes i es va decidir el canvi de la gespa que havia durat 8 anys.
.
En els primers mesos de la temporada 2004-2005, i amb la nova gespa es van encadenar una sèrie de lesions greus de lligaments de genolls a jugadors com Motta, Edmilson, Gabri i Larsson, de les quals es van "culpabilitzar" a l’estat de la gespa i/o del seu suport, encara que no es va demostrar mai la relació causa-efecte i que el seu aspecte era bo.
.
Per a exculpar la gespa es va comentar la curiositat que cap jugador dels equips contraris que es van enfrontar al Barça aquella temporada, va prendre mal al nostre estadi per culpa de la gespa, i que les lesions podien ser causa de la "casualitat" o per un escalfament "insuficient".
.
Encara que la gespa presentava un bon aspecte, i vàrem fer en ella un gran futbol guanyant la lliga, al final de la mateixa (juny del 2005), es va decidir canviar l’empresa de manteniment Garden Tona per Royal Verd.
.
Aquesta nova empresa Royal Verd, ja es va encarregar aquell estiu del 2005, després del concert d’U2, d’arreglar l’estat en que havia quedat la gespa no fent una actuació total, sino parcial volent salvar-ne la meitat, que al final es va demostrar com una actuació insuficient i amb un resultat final bastant lamentable, donat que no va arrelar correctament per molts tractaments i cuidados que se li van donar.
.
Veient que no hi havia res a fer, al febrer de 2006, es va efectuar el canvi de tota gespa del Camp Nou, amb un resultat final excelent.
.
Aquesta gespa va aguantar perfectament 2 temporades i mitja, des de febrer del 2006 fins als concerts de Bruce Springsteen a finals de juliol del 2008, en que la gespa va quedar tant malmesa que es va decidir canviar-la juntament amb el seu suport.
.
El resultat va ser perfecte des del 1er partit, contribuint segurament en la seva part corresponent a la consecució final del triplet amb un futbol especacular, però es va decidir fer 2 concerts d’U2 a l’estiu del 2009, i la conseqüència va ser una altre gespa a fer punyetes, i un nou canvi per la que ara s’està aixecant.
.
Donats aquests antecedents, ens preguntem si: - aquest any s’ha variat o baixat la guardia en quan a tractaments, mesures preventives, respecte els altres anys?
- S’ha modificat el manteniment, el reg, etc..?
- el substrat i/o el drenatge inferior van quedar malmesos per l’acció del pes de tants milers i milers de persones en els darrers concerts, i no es va canviar?
- Es van disminuir els recursos destinats a Royal Verd?
- realment la qualitat d’aquesta gespa subministrada des de França és l’addient pel nostre clima, o no?
- el tractament de Garden Tona que va conseguir mantenir la gespa 8 anys (1996-2004) sense canvis, és molt diferent de l'actual?
- La gespa pel transcurs d’un any normal sense concerts, no està assegurada en cap companyia?
.
Esperem que aquesta nova gespa arreli correctament i que el seu manteniment tant de prevenció com el del dia a dia, comportin una durabilitat més important i llarga al nostre mantell verd.
.
Aquí qui hi surt guanyant quasi cada any, és aquesta empresa de Burdeos subministradora de la gespa. Ja ens podrien enviar als socis, unes caixetes de vi de la zona, que amb tants canvis les tenim pagades de llarg, no?
.
Visca el Barça
Joaquim Molins

2 comentaris:

Sílvia ha dit...

Hola!
"Esperem que aquesta nova gespa arreli correctament i que el seu manteniment tant de prevenció com el del dia a dia, comportin una durabilitat més important i llarga al nostre mantell verd". Desig compartit :)
salutacions

Albert ha dit...

Tot just acabo de fer un escrit al bloc sobre els avantatges i inconvenients de posar gespa artificial a tots els estadis. Podria ser una solució.

Jo no sóc un entès en jardineria, però estic d'acord amb que alguna cosa s'haurà fet malament, segur.
Adéu!