dijous, 14 de març del 2013

El factor Plaza: Els àrbitres desequilibren el palmarès



Per entendre la diferència, encara existent de titols de lliga entre R.Madrid i FC Barcelona, hem de tenir en compte una sèrie de factors distorsionadors que han alterat i influït en el resultat final dels campionats durant dècades.

Al meu entendre hi ha tres factors, que sumats als errors propis de gestió, fan que avui en dia encara hi hagi una diferència considerable entre el número de títols de lliga entre el Barça (21) i el Madrid (32), però que tendeix a equilibrar-se:

- La resssolució del Cas Distéfano;
- La greu crisi econòmica, per la construcció del Camp Nou;
- L’actuació de Plaza al capdavant del Colegio Nacional de Árbitros (CNA);

Avui em centro en el tercer factor, el resultat de l’actuació de José Plaza al llarg dels 13 anys en que va dessignar en solitari els àrbitres dels partits, en comparació amb els 10 anys entremig, on no era President del CNA o no va designar en solitari.

I finalment, que ha succeït un cop Plaza va plegar definitivament al 1990.

Doncs bé, de les 23 temporades que van des de 1967 al 1990, hi ha dos periodes de 5 anys on, o no era el President del CNA perque havia dimitit arran de l’escàndol Guruceta (1970-1975), o si ho era no dessignava en solitari (1980-1985).

En aquestes 10 temporades els títols de lliga van estar repartits de la següent manera: 2 RM, 2 FCB, 2 RS, 2 ATB, 1 VAL i 1 ATM

A l’estiu de l’any 1975, després d’un lustre on havien guanyat lligues 4 equips diferents, a instàncies del R.Madrid la RFEF va retornar a Plaza el càrrec i el poder al front del CNA.

D’aquesta época són les declaracions de l’exàrbitre Antonio Camacho, on va dir alló de “Mientras Plaza sea Presidente, el Barcelona no va a ganar la liga”  VIDEO Aquest Any Cent!

José Plaza va dessignar directament i en solitari els àrbitres durant 13 temporades en 3 periòdes: de 1967 a 1970, de 1975 a 1980 i finalment de 1985 a 1990.

Amb Plaza dessignant, el Barça ja amb el seu poder econòmic restablert no va poder guanyar cap lliga, i el resultat final no pot ser més clar, de 13 temporades: 11 títols el RM i 2 ATM.

Aquesta teoria del factor Plaza, es referma en veure com han evolucionat els resultats de les darreres 22 temporades,un cop va plegar definitivament al 1990: 11 títols pel FCB, 7 RM, 2 VAL, 1 ATM i 1 DEP.

Però que quedi clar, que no sempre ha estat culpa de Plaza, que molts cops no ens ha calgut cap ajut per a tirar llastimosament algunes lligues, amb Plaza i sense Plaza, però si a un lloc hi veus fum, segurament hi haurà foc.

Salut i Visca el Barça

Quim Molins

Enlace al castellano clicka aquí

12 comentaris:

Toni F. ha dit...

Gràcies per fer presents fets que no podem oblidar.

Míguel Ángel ha dit...

Que grande eres Quim.

Muchas gracias por contar verdades como puños y destapar la falsa historia del Madrid.

Y ojo que el Madrid tenía y tiene el periodismo comprado desde los años 60. Aquí teneis las pruebas:

http://xurl.es/411h7

Albert G. ha dit...

Anys molt complicats.
Per edat ho recordo perfectament, vaig patir-ho.

Albert G. ha dit...

Anys molt complicats.
Per edat ho recordo perfectament, vaig patir-ho.

Cesar Sarabia ha dit...

No me estraña que le madrid tuviera tantas ligas y luego hablan de palmares como dijo MOU verguenza les tendria que dar ganar las ligas asii

August ha dit...

Quin asort teniu de poder rivalitzar pel palmarès!
Els del VCF ens ho mirem de lluny!

F.Piera ha dit...

molt sospitós lo d'aquestes 13 temporades...

J.Pascual ha dit...

Moltes gracies Quim....com sempre aclaridor........

karlos ha dit...

tela tela tela!!! jajajaja...ets una passada kim!!! gracies a persones kom tu, molts kom jo ,podem estar ben informats de koses,ke moltes vegades,les sents a dir,pero ni buskes,ni trobes informació al respekte( a menys ke ti kapfkikis de debó esklar,o inklus desde fa un temps amb la era teknológika,internet,etc....ke si ke seria mes facil de trobar..)...

J.C. Fraile ha dit...

eixe diu...."mentre soc jo aci, el barça no guanyara cap titol"... quin fàstic de tipu.....!

Javi C ha dit...

Bon article, Quim

Benito ha dit...

Us podria explicar varies anecdotes que em va dir un dels arbitres de Plaza, amb el qui tenia molta relaccio