divendres, 4 d’octubre del 2013

El dia que TVE va fer de Punto Pelota o Tiki-Taka

Mundo Deportivo del 12 de novembre de 1985
La manipulació informativa actual per a perjudicar la imatge del FC Barcelona, qua fan a diari programes televisius com el Punto Pelota, el Tiki-Taka, los Malonos, etc,,,. als anys 80's van tenir un origen en la Moviola d'algún Estudio Estadio.

A començaments de la temporada 85-86 José Plaza va recuperar el poder de designar en solitari els àrbitres dels partits, i “ajudar” així al Real Madrid a acabar amb la sequera de cinc anys seguits sense guanyar cap títol de lliga.
 
Recordem que es van enllaçar els dos títols de la Real Societat de San Sebastià, els dos títols de l’Athlètic Club de Bilbao i un del FC Barcelona, coincidint amb cinc anys on José Plaza havia perdut el poder de la designació arbitral.
 
La polèmica d’afavorir al Madrid no va trigar gaire a arribar, però el que no esperavem és que des de RTVE es prengués part tant descaradament per a justificar els arbitratges favorables al club blanc.
 
L’escàndol televisiu i arbitral va saltar el dia del Barça-Madrid, partit jugat al novembre de 1985, quan amb 1 a 0 favorable al Barça, l’àrbitre Urio Velázquez va anul.lar un gol legal a Steve Archibald i la retransmissió de RTVE  a càrrec de José Angel de la Casa tot i veient les repeticions de la jugada anaven insistint i s’escolta perfectament en el video, que el gol estava ben anul.lat per fora de joc. (veure vídeo al segon 28)
 
Un cop acabat el partit, per cert 2 a 0 a favor del Barça (Marcos i Calderé), RTVE lluny de rectificar, van continuar insistint en l’Estudio Estadio de torn que el gol estava ben anul.lat i que la jugada era un fora de joc inqüestionable.
 
Com si fos l’actual Punto Pelota o Tiki-Taka, van muntar una Moviola delirant on els especialistes arbitrals del plató anaven dient i justificant que Archibald “evidentment” estava en fora joc, “porque estava solo”, passant olímpicament de la posició de la pilota.
 
La indignació dels barcelonistes que vèiem el programa, escoltant les manipulacions del presentador i dels especialistes, era semblant a la que tenim actualment quan veiem Punto Pelota o Tiki-Taka.
 
La cirereta al pastis de tot l’escàndol muntat, va tenir l’honor de col.locar-la l’exàrbitre, exseleccionador i periodista Pedro Escartin, que diuen té erigit un bust enfront de l’estadi Bernabéu, que amb el Reglament a la mà va corroborar el que deia tota aquella colla de desinformats, i sense cap mena de rubor va sentenciar que la jugada estava ben anul.lada.
 
Curiosament. la única veu que es va escoltar aquella nit a l’Estudio Estadio, que desautoritzava a Urio Velázquez i que va afirmar que el gol estava mal anul.lat i que havia d’haver pujat al marcador va ser la de José Plaza.
 
L’escàndol per la manipulació informativa feta estava servida, i el Barça no es va quedar amb el braços creuats, i va instar a RTVE a que fes una rectificació pública de la informació errònia donada.
 
Aquesta va arribar a un noticiari de mínima audiència i a la matinada.

La jugada és a partir del segon 28:

 


Salut i Visca el Barça
 
Quim Molins @qmolins

@uncritvalent_of
 
Enlace al castellano Clicka aquí

6 comentaris:

J.Pons ha dit...

La historia es repeteix!

J.A. Balaguer ha dit...

Per mi va ser encara pitjor sapigué que mentres els culers cantabem goool de Koeman, Jose Angel de la Casa deia " hay que repetir la falta la barrera se ha movido", això per un altre costat, ho tinc al cap, i no recordo quin peroodiste català va fer esment d'aquesta malaida frasse, potser va ser en Lluis Canut, però no és segur

J.Franch ha dit...

Me acuerdo perfectamente de ese gol, un autentico escandalo en esa época, la cara de Archibald cuando vio que lo anulaban no tiene desperdicio

A.Campaña ha dit...

Son especialistes en negar la evidencia

Camisetas de futbol ha dit...

això per un altre costat, ho tinc al cap, i no recordo quin peroodiste català va fer esment d'aquesta malaida frasse

camisetas de futbol baratas ha dit...

Desarrollo del municipio requiere de un esfuerzo común.