dimarts, 12 de novembre del 2013

L’oficialitat de Copa de Fires 1955-1971 i el palmares del Barça

Sir Stanley Rous President de la FIFA entrega la Copa de Fires. Setembre 1971
A començaments de 1955, es va produir un dels errors històrics del FC Barcelona, quan va rebutjar la invitació del periodista Carles Pardo, corresponsal del diari francès L’Equipe a Espanya, per a participar en les reunions fundacionals per a crear una nova competició europea de clubs.
 
En aquells anys a Europa es jugaven entre altres, la Copa Mitropa que es disputava entre paisos centreeuropeus i la Copa Llatina que disputaven els campions de les lligues de Portugal, França, Italia i Espanya, i de la qual el Barça havia guanyat en dues edicions.

La idea inicial d’aquesta nova competició, va ser de Gabriel Hannot editor de l’Equipe al desembre de 1954, però al plantejar-ho a la recent creada UEFA, aquesta no va fer-ne cas perquè la FIFA ja estava inmersa en la creació d’una altra competició destinada a enfrontar a equips de les ciutats europees organitzadores de Fires Internacionals Mostres.

En aquells mesos que van del desembre de 1954 al març del 1955, amb el “robatori” de DiStéfano ja perpetrat al setembre de 1953, i tot i que el R Madrid havia guanyat la darrera lliga 1953-1954 després de 30 anys de sequera, el Barça era un club amb el prestigi futbolístic internacional intacte.

Els respresentants del Barça no van creure en una competició pensada i auspiciada per un diari esportiu per a vendre més exemplars  als mesos d’hivern, i es van decantar i donar suport juntament amb l’Ajuntament de la ciutat, a la competició  que impulsava la FIFA.

A començaments d’abril de 1955 es van celebrar les primeres reunions per la creació de la Copa d’Europa, i pocs dies més tard, el 18 d’abril del 1955 la FIFA ja anunciava la creació de la Copa Internacional de Ciutats en Fires, impulsada per un Comité integrat entre altres pel Vicepresident de la pròpia FIFA, el Secretari general de la FA d’Anglaterra, el President de la FIGC d’Itàlia, etc.

O sigui que no es pot negar, com fan cert periodistes de la “caverna madridista”, sobretot des de que el FC Barcelona als darrers 30 anys ha anat superant en títols al “seu” R Madrid, l’oficialitat de la Copa de Fires, només perquè la UEFA no la reconegui com una competició seva, tot i que en les seves tres darreres edicions si que ja se’n va ocupar de l’organització.

El Mundial de Clubs de la FIFA, que el Barça ha guanyat dos cops darrerament, tampoc surt reflexat en el palmares UEFA del Barça, i ben oficial és.

En la web de la UEFA, en l’apartat on explica la història de la nova UEFA Europa League (clicka per veure-ho), en els tres primers paràgrafs es fa completa referència histórica a la Copa de Fires, fins i tot anomenant-la justament, com la precursora de l'antiga Copa de la UEFA (1971-2009)

Per tant, en la web de la UEFA (clicka per veure-ho), al Barça se li reconeixen les 4 Copes d’Europa, les 4 Recopes i les 4 Supercopes d’Europa; i el canvi no les 3 Copes de Fires, ni els 2 Mundial de Clubs guanyats, al ser competicions que no va organitzar.

En canvi en la web de la FIFA (clicka per veure-ho), el palmarés del FC Barcelona si que apareix intacte (bé faltaria actualitzar la darrera Supercopa d’Espanya d’aquest estiu), i no recull les Copes Llatines (2), la Copa de la Lliga (1), ni les Copes Eva Duarte antiga Supercopa d’Espanya (3).

És remarcable, que amb el canvi de nom de la competició, al fer-se càrrec total de l’organització la pròpia UEFA, passant de Copa de Fires a Copa de la UEFA, al setembre de 1971 es va jugar un partit per a entregar en propietat el trofeu, entre el primer guanyador de la competició al 1958 i el darrer al 1971.

Aquesta finalíssima de la Copa de Fires la va guanyar el Barça al Leeds United per 2 a 1, i la Copa (Trofeu Noel Beard) va ser entregat a la gespa del Camp Nou al capità del Barça Joaquim Rifé, com es pot veure a la foto, pel propi President de la FIFA i  impulsor de la competició al 1955 Sir Stanley Rous.

I el palmares històric total, ja dona una avantatge al FC Barcelona sobre el R Madrid de 83 títols a 78.

Salut i Visca el Barça
 
Quim Molins
 
Foto: Arxiu FCB www.fcbarcelona.cat

Enlace al artículo en castellano en el Diari d'Opinió 50x7  CLICKA AQUÍ

Enlace al article en català al Diari d'Opinió 50x7 CLICKA AQUÍ
 

18 comentaris:

Marc Socdemac ha dit...

Tasca periodística de qualitat la teva company Joaquim Molins !!!! Moltes gràcies!!!!

Agustí Salvat ha dit...

Ben informat i ben redactat

C.Martínez ha dit...

Bo l'article

J.Pascual ha dit...

La veritat, malgrat els i piqui, ES LA VERITAT........

Gràcies

J.Ant. Erdozain ha dit...

Gran artículo.
Leyendo el artículo esas dos copas de ferias del BARÇA equivalen a dos copas de europas.
La Copa de ferias amparada por la FIFA,y la copa de Europa amparada por la UEFA.

FIFA TIENE MÁS PESO QUE UEFA QUE YO SEPA.

karlos ha dit...

Ets un mestre kim!!

Ricard Rodríguez ha dit...

POR SI HAY ALGUN INCREDULO HAY VA LA LISTA:2 MUNDIALES DECLUB, 4 COPAS DE EUROPA-CHAMPIONS, 4 RECOPAS DE EUROPA, 4 SUPERCOPAS DE EUROPA, 3 COPAS DE FERIAS MAS UNA EN PROPIEDAD, 2 COPAS LATINAS Y 1 COPA EVA DUARTE. TODOS ESTOS TITULOS SON OFICIALES DE LA FIFA.!!!

Kike ha dit...

IMPECABLE com sempre!!!

Unknown ha dit...

Queda clar, mes fort si pero mes clar no.

Míguel Ángel ha dit...

Grande Quim, como siempre.

Te dejo una carta abierta al Presidente Rosell:

http://marbcn2510.blogspot.com.es/

Jordi R VA ha dit...

Molt bon article i documentat. Felicitats Quim

Barbara Barby Rodríguez ha dit...

Me encantan tus articulos,gracias por compartilos en el grupo....
"Ser del Barcelona es un sentimiento"

J.Pons ha dit...

Molt interesant que la gent ho sàpiga. Deu n'hi do quin que la directiva d'aleshores tries jugar la copa de Fires per comptes de la Copa de Europa!
Era lògica l'elècció, però es van equivocar.
Un parell més de copes de Europa las tindriam,com a minim!"

J.Robirosa ha dit...

Jo aquest dia estava al Camp

Julio ha dit...

Gràcies Quim, molt interessant. Lo de la final amb el Leeds m ho va explicar el meu pare quan era petit. Per cert,mes cule que jo i que em va portar al camp nou l any que el barça va fitxar a Cruyff.
Vagi be.

F.Piera ha dit...

Molt bo Quim!!!
El reenvio a alguns amics culesssss !!!
Gràcies.

Camisetas de futbol ha dit...

Era lògica l'elècció, però es van equivocar.
Un parell més de copes de Europa las tindriam,com a minim!

camisetas de futbol baratas ha dit...

Ara Més i Més de Gent de com el Futbol
Samarretes de futbol és CADA fanàtic del futbol estima Vostè està d'acord Amb El meu Afirmació?
Sempre ha estat Donant suport!
jajaja ~ ~ ~ ~